Terhesség vagy áldott állapot?

0
948

 

Van egy civil szervezet, a Házat Hazát Alapítvány, mely eddig 44 gyermekváró otthont épített kalákában és  szakemberekkel karöltve  az ország több településén rászoruló fiatalok részére. Köztudott, hogy Magyarországon évek óta csökken a lakosság létszáma, ezért létfontosságú, hogy minél több gyermek szülessen. Ehhez azonban a lakhatáson és az anyagi javakon kívül, a fiatal párok elhatározása is szükséges, az állami segítség mellett, de van ahol az is kevés.

Miért nem akarnak a fiatalok gyermeket, pláne sok gyermeket, nagycsaládot?

Ezen érdemes elgondolkodni. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy miért tekinti sok fiatal nő a gyermeket tehernek? Miért mondjuk egy nőre, akik babát várnak azt, hogy terhes vagy azt, hogy állapotos? Ezek a szavak még hangzásukban sem szépek. Mennyivel szebb, ha azt mondjuk: áldott állapotban van! Hiszen egy gyermek valóban áldás, egy szakrális beavatás, a nőiség beteljesedése. Ha valaki nem szereti a szakrális megközelítést, akkor mondja inkább, hogy várandós, vagy babát vár. Már a pozitív szóhasználat is segíthet a szemlélet megváltozásában. Tudom, hogy a szóhasználat csak egy csepp a tengerben, de a cseppekből lesz a tenger. Úgy gondolom, hogy e téma felvetésével nem állok egyedül. Bizonyságul olvassanak el egy részletet a Házat Hazát Alapítvány címére minap érke-zett levélből:

„…amikor rájönnek, hogy megfogant egy baba a testükben de még egyáltalán nem készültek fel a boldog babavárásra, ezért tehernek élik meg és egy olyan helyzetben érzik magukat, ahol nincs jó megoldás, vagy úgy érzik nincs egyáltalán megoldás. Ezt nevezzük válsághelyzetnek. Mivel ilyen érzéseik vannak, erre keresnek rá az interneten és így könnyen ránk találhatnak. Ez a mi célunk, hogy ránk találjanak és megfordítsuk érzéseiket, kiutat mutatva, hogy ők is lássák, van megoldás, a teher helyett áldásra találhatnak, válságból áldott állapotba kerülhetnek.
Ezek a szavak számunkra csak eszközök, természetesen mi is azzal értünk egyet, hogy várandósak, áldott állapotban vannak, reménységük van, ahogy az egyik népcsoport nevezi a babavárást.
Jó lenne, ha a gyógyszertárakban is várandóssági tesztet lehetne kapni terhességi teszt helyett. Talán erre is tehetnénk javaslatot…” (Bergs Zsuzsa)

Érdemes az Alapítvány igazgatójának, Lőrincz Kálmánnak a válaszából is idézni néhány sort:

„Amikor gyerekek voltunk az öcsémmel és azt kérdeztük Édesanyánktól, hogy miért olyan nagy annak a néninek a pocija?

Azért, mert áldott állapotban van és nemsokára olyan gyereket hoz a világra, mint amilyenek ti vagytok,- volt a válasza.  Áldott állapot a megfelelő kifejezés és nem terhesség, ha két ember szerelméből fogant meg a gyermek. A válságterhesség a számomra felfoghatatlan kifejezés.”

És igen. Vannak válsághelyzetek, de vannak megoldások is. Vannak segítő, tanácsadó szervezetek és van egy olyan szervezet is, mint a Házat Hazát Alapítvány, amely fiatalok, rászorulók számára nyújt otthonteremtő segítséget. Érdemes tehát felkeresni a www.hazathazat.hu honlapot, ahol minden fontos információ megtalálható a gyermek, ill. babaváró otthonokkal, csatlakozással, és egyéb feltételekkel kapcsolatban.

Hozzászólás

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkGondolatok a Házat Hazát Alapítványról a Civilek Napja apropóján
Következő cikkKét lélekemelő nap emlékére
Ács Klára – népművelő-könyvtáros/újságíró 25 éve dolgozom a média különböző területein, elsősorban a nyomtatott sajtó területén, de négy évet töltöttem szerkesztő-műsorvezetőként több kereskedelmi televíziónál, valamint dolgoztam, mint tanácsadó és szövegíróként is. Fő területem a divat, mivel 25 évig dolgoztam a Magyar Divat Intézetben, ahol két nyelven (francia, német) fordítottam trendanyagokat és szerkesztettem, illetve állítottam össze információs és tájékoztató kiadványokat. A divat mellett kedvenc témáim az építészet, a belsőépítészet és a lakberendezés, amit a Középülettervező Vállalatnál műszaki könyvtárosként eltöltött éveimnek köszönhetek. A Magyar Divat Szövetségnek alapító tagja vagyok, emellett tagja vagyok a Magyar Újságírók Szövetségének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

három × 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .