Ljubjana, ami nem főváros, hanem a Campuson is fellépő debreceni zenekar

0
166

Campus Fesztivál | Kultúra | Zene

Ljubjana, ami nem főváros, hanem a Campuson is fellépő debreceni zenekar

„Jól hangzott a név ezért maradt. Érdekes és nem egy klisés név” – Gáll Dáviddal és Budai Leventével beszélgettünk a debreceni Ljubjana együttes jelenéről és jövőjéről. A zenekar pénteken Dehir.hu színpadon lép fel a Campus Fesztiválon.

„A zenekar a jelenlegi felállásában november óta működik, amikor Barna is csatlakozott hozzánk, mint diplomás dobos. Majdnem három évig keresgéltük a csapat tagjait. Kicsit olyan volt mintha kialakulóban lenne valami, de még nem az igazi. Aztán novemberben ’kerek’ lett és azóta ez a felállás. Alapjában véve vintage-rock és indi stílusnak nevezném, amit játszunk, mert a hangzás hatvanas-hetvenes évek rock vonalán indult el. Ezek minden dalunkban felismerhetők. Ezek állnak legközelebb hozzánk, de én még a meditatív, mantrás hangulatot is kiemelném” – magyarázza Gáll Dávid.

Ők a Ljubjana

A csapat előnynek éli meg azt, hogy Debrecenben vagy a régióban nem ismernek hasonló stílusú együttest, egy olyan betöltendő űr ez, ami kellemes kihívás számukra.

„Szeretnénk mi is inspirációt, lendületet adni az új zenekaroknak, hogy merjenek nyitni új hangzások felé” – teszi hozzá Dávid.

A zenekar harmadik koncertjén már a budapesti Gozsdú Manó Klubban lépett fel.

„Következő állomásként már a Campusra kaptunk felkérést. Egyre több dalunk van, lassan már egy lemezre valót sikerült összehoznunk, de rengeteg az improvizációs rész is, ezeket is nagyon szeretjük. Nagyon fontosnak tartjuk a demokráciát a csapatban, csak azért mert én vagyok az énekes attól még engem is bármikor leszavaznak, ha valami nem tetszik nekik, de a csapat ereje éppen abban rejlik, hogy bár nagyon sokszínűek vagyunk mégis sikerül mindig megegyeznünk, nagy a kohéziós erő, a zene szeretete. Egyszer azért mégis sikerült ellentétbe keverednünk – tudniillik a csapatban van, aki Rolling Stones- és van, aki Beatles-rajongó – tehát a rosszfiúk és a jófiúk csatáját mi is lejátszottuk, igaz csak kicsiben, bandán belül” – mondja Budai Levente.

A Ljubjana tagjai szeretnének a későbbiekben új hangszereket is bevenni, de nem gondolkodnak feldolgozásokon vagy más együttesek dalaiban, egyelőre a saját dalokra koncentrálnak.

„Mindannyian munka vagy tanulás mellett zenélünk, emiatt kicsit lassan haladunk, de tiszták a célok és mindig ez lebeg a szemünk előtt. Például a Cseh Tamás programban is szeretnénk részt venni, kislemezt szeretnénk – majd nagyot, és van egy olyan lépés is, mint a Ljubjana-Ment Showcase Fest, ahol a kezdő zenészeknek, csapatoknak hatalmas lehetőségük van bizonyítani és megmutatni magukat. Én hiszem, hogy a mi zenénk nemzetközileg is értelmezhető ezért mindent megteszünk, hogy jövőre ott lehessünk. Addig is szeretnénk Magyarországon terjeszteni ezt a stílust és ehhez jó lehetőség lenne egy nagy zenekar előzenekaraként fellépni, például az Ivan & The Parazol vagy a Fran Palermo előtt, akik stílusban sem állnak messze a mi zenénktől” – sorolja Gáll Dávid.

A Ljubjanának két dala érhető el a videómegosztókon, de az improvizációs részek miatt mindig is az élő zenét fogják inkább ajánlani, például most pénteken, a Campuson, a Dehir.hu színpadán.

Ljubjana zenekar – X. Campus Fesztivál – Dehir.hu színpad péntek 17:30

Gáll Dávid – Gitár, ének
Budai Levente – Gitár
Vitányi Dávid – Basszus
Fekete Barnabás – Dob


Vissza az oldal tetejére

forrás:dehir.hu
33-1 belsőépítészet – lakberendezés

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

2 × egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .