Színek, színharmóniák az öltözködésben

0
800
Tél típus színharmóniában (Magyar Divat Szövetség – fotó: Alapfy Stúdió)
Tél típus színharmóniában (Magyar Divat Szövetség – fotó: Alapfy Stúdió)

Ma a külsőségek alapján ítélik meg az embert. 10mp alatt alkotnak ítéletet, ami 7 évre rögzül. Ezért is nagyon fontos az első benyomás, amit elsősorban az öltözködéssel tudunk befolyásolni. Nem mindegy tehát, hogy mit, mikor, hogyan viselünk.

A „mit” legfontosabb elemei testalkatunk, színeink és természetesen az alkalom ismerete. Itt most a színekre helyezném a hangsúlyt. Mindenkinek ismernie kell melyek a saját, egyéni színei. De tudni kell azt, is hogy milyen környezetben, milyen alkalom során történik, az első „sorsdöntő” találkozás, mert az egyes alkalmak, vagy időpontok más- más színeket, és öltözködést igényelnek.

Színek és a természet

Mindezt figyelembe véve láthatjuk, hogy a színek sokkal fontosabb szerepet játszanak az életünkben, így az öltözködésünkben is, mint azt gondolnánk. Legfontosabb a színek harmóniája, mely terén legjobb tanítómesterünk a természet. A divattervezőket is gyakran a természet, a természet színei inspirálják a trendek kialakításánál.

Forrás: www.design-seeds.com

Forrás: www.design-seeds.com

Figyeld meg nyáron a virágos mezőt, ősszel az ezer színben pompázó erdőt, vagy a tavaszi friss zöld levelek számtalan árnyalatát, a virágzó fák finom pasztelljeit. Minden harmonikus összhangban van. Így van ez az embernél is. A szem, a bőr és a hajszín természetes harmóniát alkot. Ezért disszonáns, ha egy sötét típus nő szőkére festeti a haját. Diszharmónia csak akkor keletkezik, ha valami, legyen az egy épület, vagy öltözet a természet alkotta elvektől eltér.

Tél típus színharmóniában (Magyar Divat Szövetség – fotó: Alapfy Stúdió)
Tél típus színharmóniában (Magyar Divat Szövetség – fotó: Alapfy Stúdió)

Az 1980 – as évek elején Amerikában kidolgoztak egy színelemző rendszert, melynek alapja a négy évszak: a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Eszerint a haj, a szem és bőr szín alapján különböző színcsoportba lehet az egyént besorolni. A képlet azért ennyire nem egyszerű, mert évszakokon belül is lehet tovább finomítani az elemzést, sőt léteznek kevert típusok is. Hogy ki milyen évszak típusba tartozik, melyek a saját színei egy színszakértő gondos tesztelése során lehet megállapítani.

Fontos tehát, hogy mindenki tisztában legyen saját színével. Sokan, főleg gyermekkorban ösztönösen tisztában vannak azzal, hogy milyen szín áll igazán jól neki, de később a divat és a környezet hatására sokan eltérülnek alap ösztöneiktől. A színek a harmonikus megjelenésünk biztosítása mellett segíthetnek hangulatunk vagy egészségünk javításában is.

Tavasz típus
Tavasz típus

Nyár típus
Nyár típus

 

Ősz típus
Ősz típus

Tél típus
Tél típus

Színek, energiák, szimbólumok

A színek a látványon túl rendelkeznek energiával is, ami testi – lelki működésünkre is hatással van. Bizonyára mindenki hallott már a csakrákról, a szervezet energia központjairól. Nos, akkor, azt is tudják, hogy minden csakrának megvan a maga szerepe és színe, ami ugyancsak hatással van nemcsak a megjelenésünkre, de a közérzetünkre is. A csakrák működését, erősítését, vagy gyengítését, ugyancsak a megfelelő színű ruhával lehet befolyásolni. A színek egészséget befolyásoló hatására épül a színterápia. (De ez már egy másik téma.)

Öltözködésnél számításba kell venni azt is, hogy a színek rendelkeznek pozitív és negatív hatással is. A fekete például egyszerre intellektuális, elegáns, de ugyanakkor a környezettől és a ruha fazonjától függően negatív, sőt gonosz tartalmakat is hordozhat. A piros élettel teli, a szerelem, a vér, a melegség színe, de ha túl sok van belőle, agresszivitást jelöl. A sárga a napfény színe, szellemi frissességet ad, de egyben az irigység szimbóluma is. A kék a víz, az égbolt színe. Segít ellazulni, relaxálni, de ugyanakkor lehet hideg, és rideg. Minden az arányoktól és az árnyaltoktól függ. Ezért ha például egy nagy előadóteremben tart valaki előadást, nyugodtan felvehet egy piros kosztümöt, mert így magára tudja vonni a hallgatóság figyelmét, de ha kis csoportos foglalkozást tart, akkor ugyanaz a piros kosztüm, már agresszíven hat.

Amikor tehát reggel összeállítjuk az aznapi ruhatárunkat, érdemes alaposan átgondolni nemcsak azt, hogy mit vegyünk fel, hanem azt is, hogy milyen színeket veszünk fel!

A színek jelentősége azonban nemcsak az öltözködésben játszik fontos szerepet, hanem a lakberendezésben is. Legközelebb erről olvashatnak.

Ács Klára

Hozzászólás

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkÖn tudja, mit jelent a liberális gazdaságpolitika? Andor László válaszol
Következő cikkAz 1,0570-nál húzódó trendvonal közelében jó vételi lehetőség jöhet
Ács Klára – népművelő-könyvtáros/újságíró 25 éve dolgozom a média különböző területein, elsősorban a nyomtatott sajtó területén, de négy évet töltöttem szerkesztő-műsorvezetőként több kereskedelmi televíziónál, valamint dolgoztam, mint tanácsadó és szövegíróként is. Fő területem a divat, mivel 25 évig dolgoztam a Magyar Divat Intézetben, ahol két nyelven (francia, német) fordítottam trendanyagokat és szerkesztettem, illetve állítottam össze információs és tájékoztató kiadványokat. A divat mellett kedvenc témáim az építészet, a belsőépítészet és a lakberendezés, amit a Középülettervező Vállalatnál műszaki könyvtárosként eltöltött éveimnek köszönhetek. A Magyar Divat Szövetségnek alapító tagja vagyok, emellett tagja vagyok a Magyar Újságírók Szövetségének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

18 − 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .