Mit vegyek temetésre? Illik, nem illik?

0
34631
Forrás: outnow.ch

Két szomorú nappal, a Mindenszentek – és a Halottak napjával köszönt ránk november. A temetők megtelnek gyászolókkal, emlékezőkkel. Ilyenkor még azok is kimennek a temetőbe egy csokor virággal, vagy koszorúval, és meggyújtanak egy mécsest, ha egyébként nem temetőjárók. Ezekben a napokban sok cikk jelenik meg ebben a témában, az egyházi szokásoktól, a közlekedési tudnivalókig. Éppen ezért, mi most egy ritkán olvasott témával jelentkezünk, nevezetesen azzal, milyen ruhában illik temetésen megjelenni? Halottak napja kapcsán ehhez adunk rövid útmutatót.

Fotó: Pinterest.com

Illik, nem illik

Temetésre senki nem megy szívesen, akár egy kedves hozzátartozót, akár egy barátot kell utolsó útjára kísérni. De menni kell. Tiszteletünket, együttérzésünket részvételünkkel és öltözetünkkel fejezzük ki. (Én ugyanezt gondolom, akkor is, ha csak egy csokor virágot viszek a férjem sírjára.)

Ha egy helyi hirdetésből tudja meg valaki a temetés helyét és idejét, abban az esetben csak akkor menjen el a temetésre, ha valamilyen kapcsolatban állt az elhunyttal, vagy annak egyik hozzátartozójával. Ellenkező esetben zavart okozhat a megjelenése.

A gyászruha kiválasztásánál figyelembe kell vennie az öltözködési illemtant!

Forrás: outnow.ch

Az utóbbi évek során az élet sok területén megváltoztak a dress code előírások, így az öltözködés területén is. Nem mindegy, hogy mit vesz fel valaki, ha ügyvédként dolgozik, koncertre, vagy munkába megy.  Így természetesen az sem mindegy, hogy milyen ruhában jelenik meg egy temetésen. A farmer vagy a póló sok területen már nem számít szentségtörésnek, kivétel a temetés, a halotti tor és a gyászszertartás. Ezeken az eseményeken ugyanolyan visszafogottság a követelmény, mint korábban. Az öltözetben még mindig a fekete, vagy sötét, nem feltűnő színek uralkodnak. A temetés nem az az alkalom, ahol feltűnően kell öltözködni, de azért ez nem azt jelenti, hogy ne legyünk decensek, visszafogottan elegánsak.

Az elhunyt ismerőseinek fekete, vagy sötét ruhában illik megjelenniük a ceremóniákon. A temetésen a közeli hozzátartozók bal karjukon, vagy kabátjuk hajtókáján gyászszalagot viselnek.

Az illendő megjelenés

Férfiaknak a temetésen a sírnál túlnyomórészt fekete, vagy legalább sötét öltönyt, fehér inget, fekete nyakkendővel illik viselni, a zokninak és cipőnek szintén feketének kell lennie. Ez sajnos még a nyári melegben is így illendő, kánikula esetében a sima fehér ing, fekete nyakkendővel megengedett. A farmerről itt bizony le kell mondani. (Sajnos nem ritkán látok elrettentő példákat temetéseken.)

Forrás: zalando.de

A nők fekete kosztümöt, komplét vagy nadrágkosztümöt viselhetnek. Blézer alatt kontrasztként megjelenhet a fehér blúz. Ajánlott minél kevesebbet mutatni a lábból. Szoknya, ruha viselése esetén, fekete harisnyát illik felvenni.

Pinterest.com
Pinterest.com

A feltűnő kivágás és a mini szoknya nem illendő. Nyáron nagy melegben megengedett egy fekete-fehér mintás ruha is, de nem a közvetlen hozzátartozónak!

Fejfedő viselése csak nőknek megengedett. Ez lehet egy sima kis kalap, fátyolos kalap, vagy fátyol. A férfiak tiszteletüket azzal fejezik ki, hogy fedetlenül hagyják a fejüket. Tilos fejfedő a kötött sapka és a kapucni. A megfelelő öltözet mellett érdemes megkérdezni az elhunyt közeli ismerőseit, vagy a virágost a megfelelő koszorúról, illetve a virágokról, azok jelentéséről, hiszen a virágoknak van szimbolikus jelentésük.

Pinterest.com
Pinterest.com
Pinterest.com

Gyermekek a temetésen

Gyerekeket lehetőség szerint nem visznek el temetésre, de előfordulhat, hogy bizonyos esetekben  ők is részt vesznek a szertartáson. Ilyenkor az ő ruhájuknak is az alkalomhoz illőnek kell lenni. Itt azonban nem elvárás, hogy extra fekete ruha. Decens, sötét színek is elfogadottak. Egy sötétkék kis ruha fehér gallérral, vagy sötét szoknya fehér blúzzal megfelelő. Nem viselhetnek azonban a gyerekek sem rikító színeket vagy vidám mintázatú nyomatokat a ruhán. És nem lehetnek ők sem farmerban és színes pólóban. A feltűnő gyerekruha zavarja a búcsúzó hátramaradottakat.

Ékszerek a temetésen

A temetésen, a templomi szertartáson és a halotti toron is érvényes a mondás: kevesebb több. Ilyen alkalmakon nem kívánatos a feltűnő, vagy a színes ékszer, bizsu. Decens ékszer, smink és frizura az illendő. A temetésen legjobb egy nem feltűnő, nappali make-up és egy rendezett frizura.

Színes gyászruha

Néhány gyászoló közösség a temetésen feltűnő, színes ruhát visel. Ez abban az esetben lehetséges, ha az elhunyt életében még kifejezte ebbéli kívánságát.

A hátramaradottaknak gyakran megkönnyebbülés tudni, hogy a halott mit kívánt. Ilyenkor pl. tudatosan lemondhatunk a fekete ruháról a temetésen.

Egyenruha, mint gyászruha

Ha az elhunyt tagja volt egy szövetségnek, vagy munkája során kellett egyenruhát viselnie, akkor a szövetségi bajtársak, vagy a kollégák megjelenhetnek egyenruhában a temetésen. Ezzel az elhunyt iránti tiszteletet és egyidejűleg a részvétet fejezik ki. Természetesen egy egyesületi trikó egyértelműen csak akkor jöhet szóba, ha ezt az elhunyt életében meghagyta.

Gyászruha a temetés után

Régen az volt a szokás, hogy a gyászruhát az un. gyászévben kellett hordani. Kezdetben a gyászruha csak fekete volt, később azonban a szürke és a lila is polgárjogot nyert. A ruha a gyász ideje alatt is visszafogott, alakot kevésbé hangsúlyozó. Ma már nincs szigorú szabály a gyászruha viselésre.

Az öltözködési illemtan sajnos minden területen lazul, a cégeknél a legritkábban tartják be a dress code előírásait. Miért, miért nem? Nem tudom, de úgy gondolom, hogy az illendő megjelenéssel megtiszteljük magunkat, másokat és temetésen nem utolsó sorban azt a személyt, akit utolsó útjára kísérünk.

Fotó: pinterest.com

Hozzászólás

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkEmelkedik a benzin és a gázolaj ára szerdán
Következő cikkJövőre az őstermelők adóbevallását is a NAV készíti
Ács Klára – népművelő-könyvtáros/újságíró 25 éve dolgozom a média különböző területein, elsősorban a nyomtatott sajtó területén, de négy évet töltöttem szerkesztő-műsorvezetőként több kereskedelmi televíziónál, valamint dolgoztam, mint tanácsadó és szövegíróként is. Fő területem a divat, mivel 25 évig dolgoztam a Magyar Divat Intézetben, ahol két nyelven (francia, német) fordítottam trendanyagokat és szerkesztettem, illetve állítottam össze információs és tájékoztató kiadványokat. A divat mellett kedvenc témáim az építészet, a belsőépítészet és a lakberendezés, amit a Középülettervező Vállalatnál műszaki könyvtárosként eltöltött éveimnek köszönhetek. A Magyar Divat Szövetségnek alapító tagja vagyok, emellett tagja vagyok a Magyar Újságírók Szövetségének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

kettő × öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .