Karácsonyi asztaldekorációk

0
240

Az adventi koszorúkon már meggyújtottuk a harmadik gyertyát. Sok helyen már a fiókok, szekrények mélyén bújnak a karácsonyi ajándékok és bizonyára már sokan a karácsonyi menüt eltervezték. Karácsonyi ünnepek azok a napok, amelyek összegyűjtik a családokat és a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy ünnepi teríték kerüljön az asztalokra is.

Néhány ötlettel mi is szeretnénk segíteni.  Mint az öltözködésben, úgy a karácsonyi terítékek területén is feltűnnek új irányzatok, divatok.

Legelőször is át kell gondolnunk az, hogy milyen legyen az ünnepi asztal színkombinációja. Fehér? Ezüst? Arany? A hagyományos piros, zöld, fehér? És milyen legyen stílus? Klasszikus? Fényűző? Modern? Esetleg alternatív? Ehhez kell azután kiválasztani a tányérokat, poharakat, szalvétákat és a kiegészítő asztaldekorációkat. Az étkező asztal karácsonyi dekorációját és színvilágát azonban harmonizálni kell a karácsonyfa és a szoba többi karácsonyi dekorációjával. Így tud azután összeállni egy igazán harmonikus kép.  Egy igazán stílusos megjelenési kép viszonylag kevés színre és anyagminőségre korlátozódhat. Néhány fenyőág, toboz és szép gyertya elegendő ahhoz, harmonikus karácsonyi asztaldekorációt varázsoljunk.

Meg kell határoznunk egy egyszerű alapszínt, amit kiemelünk egy meghatározó anyaggal pl. rézzel, kristállyal.

Asztalnemű

Egy szép terítő hangsúlyozza az ünnepi asztalt. Alapként szolgálhat egy klasszikus fehér pamutterítő, de ugyancsak nemes hatást kelt a bézs vagy halványszürke len is. Szépen illeszkedhet a karácsonyi asztalhoz a finom hímzés vagy a csipke is. Jó alternatíva az abroszhoz a futó, amit az asztal közepére helyezhetünk.  Szép kontrasztot érhetünk el egy sötét fán vagy finom üveg felületen elhelyezett len vagy pamut futóval.

Teríték

A teríték nemcsak azt jelöli, hogy hová üljenek a vendégek, de néhány egyszerű fogással szép dekorációs elem is. Aki a terítőt, mint karácsonyi dekorációs elemet nem használja, gondolkodhat tányér alátétekben is, melyeken szépen hathat a kerámia edény, vagy egy finom porcelán, de fa tálak, táblácskák is szóba jöhetnek alternatívaként.  Az alátéteken is van hely a szalvétáknak. Karácsonyra mindenképpen minőségi, textil szalvétát válasszunk! Ezt lehet szépen formára hajtogatni, vagy szalvétakarikával átfogni, esetleg szalaggal átkötni, akár bele lehet tekerni az evőeszközt. Egyébként idén az aranyszínű evőeszköz a trendi, de jó választás az ezüstszínű is. Ha sok a vendég és névjegykártyát teszünk az asztalra, jól illik az ünnepi asztalhoz a kézzel írt etikett, ami mellé tehetünk egy kis csecsebecsét is.

Asztali kiegészítők

A karácsonyi asztalt az asztalnemű és teríték mellett díszíthetjük még gyertyákkal, fenyőággal, vagy kis virágkompozícióval, melyet az asztal közepére tehetünk. Szép ötlet az összegyűjtött fenyőtoboz is, amit magad aranyoztál vagy, a magad készítette papírcsillagok. További asztaldísz lehet a fagyöngy, a borostyán, az eukaliptusz. A kedvenc dekorációs darabjaidat például beleteheted egy üveg vázába, vagy letakarhatod egy üvegburával.

Hangulatos világítás az asztalon

Számos ötlet lehetséges a karácsonyi asztal megvilágítására. Legegyszerűbb megoldás a mécsesek és a gyertyák bevetése. Igen dekoratív a hatás, ha különböző hosszúságú gyertyákat, vagy gyertyacsonkokat helyezünk az asztalra. Szépen hat egy vintage stílusú réz gyertyatartóba helyezett gyertya. Hangulatos atmoszférát ajándékoz az asztalnak egy decens fényfüzér is.

Reméljük, hogy ezzel a néhány ötlettel tudtunk segíteni azoknak a hölgyek és urak, fiataloknak és időseknek, akik még nem döntötték el milyen legyen a karácsonyi asztal, vagy változtatni szeretnénk az eddigi terítési szokásaikon.

Áldott ünnepeket kíván a

Házat – Hazát Alapítvány!

Fotók: Pinterest.com

Hozzászólás

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkArcképcsarnok – „Angyali” üdvözlet
Következő cikk„Tükröm, tükröm…” mit vegyek fel szenteste?
Ács Klára – népművelő-könyvtáros/újságíró 25 éve dolgozom a média különböző területein, elsősorban a nyomtatott sajtó területén, de négy évet töltöttem szerkesztő-műsorvezetőként több kereskedelmi televíziónál, valamint dolgoztam, mint tanácsadó és szövegíróként is. Fő területem a divat, mivel 25 évig dolgoztam a Magyar Divat Intézetben, ahol két nyelven (francia, német) fordítottam trendanyagokat és szerkesztettem, illetve állítottam össze információs és tájékoztató kiadványokat. A divat mellett kedvenc témáim az építészet, a belsőépítészet és a lakberendezés, amit a Középülettervező Vállalatnál műszaki könyvtárosként eltöltött éveimnek köszönhetek. A Magyar Divat Szövetségnek alapító tagja vagyok, emellett tagja vagyok a Magyar Újságírók Szövetségének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

3 + 14 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .