Arcképcsarnok – Orient Enikő textilművész

0
1056
Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé válogatott anyagából nyílt kiállítás megnyitója a Pesti Vigadóban Fotó: Gyergyádesz László

A festett textilképektől a tértextileken és kisplasztikákon, kirigamikon át az origamiig.

Egy forró nyári napon a Pesti Vigadó hűvös kiállító termében találkoztam Orient Enikő textilművésszel, akit a Házat – Hazát Alapítvány Erdőkürtön megtartott 25. születésnapi rendezvényén ismertem meg.  Szerénysége, kedvessége, intelligenciája és nem utolsó sorban műveltsége már néhány mondatos beszélgetés után megnyert, pedig akkor még csak annyit tudtam róla, hogy textilművész. De nem tudtam, hogy számos hazai és japán művészeti díj birtokosa, hogy több mint 30 éves pályafutása alatt számos hazai és nemzetközi kiállítás áll már a háta mögött, nem tudtam, hogy szakmai tudását szívesen és odaadóan adta, illetve adja tovább tanítványainak, és nem tudtam, azt sem, hogy ha adakozni, vagy segíteni kell, akkor is ott áll az első sorban.

Miért is ezen a helyen találkozunk? A közelmúltban itt a Vigadó Galériában három különböző csoportos kiállításon láthatták alkotásait, ahol nemzedékek találkozása történt, hiszen egykori tanáraival, és két művészeti pályára készült régi növendékeivel együtt állított ki. Az egyik ilyen kiemelkedő esemény volt a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé válogatott anyagából nyílt kiállítás, melynek témája a magyar és a magyarországi szentek témája volt. Ennek kapcsán írt Gyergyádesz László Művészettörténész egy cikket, melyben olvashatnak Orient Enikő művészetéről, kiállított műveiről.

Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé válogatott anyagából nyílt kiállítás megnyitója a Pesti Vigadóban
Fotó: Gyergyádesz László
Kiállításrészlet – Orient Enikő alkotásai a Pesti Vigadóban
Gyergyádesz László cikke a Magyar Iparművészet c. folyóiratban – Orient Enikő: Szt. Erzsébet triptichon

 

Orient Enikő művészete

A földi lét, a tér – idő korlátait, a megismerés határait áttörő valóság megjelenítése, játék a fény – árnyék – forma hármasságának sokoldalú megjelenítése képezik ars poeticájának alapját. Alkotásai soha nem öncélúak, mindig komoly mondanivalót hordoznak. A művésznő alkotásai sokszor kilépnek a síkból, gondolatait három dimenzióban jeleníti meg, és életre hívja a térplasztikát. A sík textil képek és pasztellek mellett megjelennek háromdimenziós tértextil alkotásai, kisplasztikái és zászlói.

Orient Enikő: Rejtőzködő – árnyékkal
Orient Enikő: Négy évszak
Teréz anya csatos imakönyve

De ez még nem minden. Megismerve a japán kirigamit és origamit bevonta azokat is művészi technikái tárházába. A szövött anyagok mellett itt már organza, selyem, papír, fém karika is megjelennek. Alkotásaiból kitűnik, az örök kísérletező kedv, a játékosság.

Orient Enikő: Foliage
Orient Enikő: Kibontakozás – tértextil
Orient Enikő: Forgandó – kisplasztika, csíkhajtogatás

Textilgrafikai dimenziók c. kiállításának megnyitóján Szentgyörgyi Edit restaurátorművész így jellemzi Orient Enikő munkáit: „ A fény megjelenítése fontos  számára, mely megvilágítja a testet,  láthatóvá teszi, de egyben árnyékot is vet. Így a térbeli színekben gazdag jelenségnek a benne rejtőző lényege válik láthatóvá a síkban fekete-fehérben.”

A művésznő teljes életművét e cikk keretei között nehéz lenne bemutatni, de mindenképpen meg kell említeni néhány nagysikerű, különleges művét és a ráckevei Keve Galériában a Gyere velem hajtogatni – origami foglalkozás kicsiknek és nagyoknak c. programját, amely Mérföldkő c. kiállításának záróeseménye volt.  A művész és a tanár itt ugyanúgy megmutatkozott, mint a badalói ajándékok esetében.

Keve Galéria – Mérföldkő c. kiállítás megnyitó Orient Enikő textilművész (középen), Prokopp Mária művészettörténész (balra), Fodor Piroska – galériavezető (jobbra)

 

Keve Galéria – Mérföldkő c. kiállítás – Távlat – Éjszaka az úton – nézd a mezők liliomait

Origami és a badalói óvoda

Az origami varázslat papírból. Hajtogatással csodákat lehet teremteni, hiszen egy papírlap  életre kel, kilép a síkból térbe mozdul. Az alkotás folyamata és az így létrehozott origami tárgy lehet akár művészi alkotás, játék, vagy egyszerre mind a kettő. Ez a színektől, a formától, a készítő akaratától és kreativitásától függ.

De, miért beszélünk itt és most az origamiról?

Mert, mint korábban említettem, Orient Enikőnek „nagy” lelke van. Amikor a Házat – Hazát Alapítvány felvállalta az életveszélyessé vált badalói óvoda helyett egy új óvoda építését és megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel Kárpátalján, akkor a Művésznő átadott az óvodának néhány doboznyi origami technikával készült játékot, ami nem volt más, mint sok kis pörgethető „búgócsiga” szivárványszínekben. A kis pörgettyűk olyanok, mint egy virágoskert,  ami az év minden szakában pompázik. Ezzel a gyerekek játékos formában szerezhetnek új ismereteket, személyes megtapasztalással válaszolhatnak sok-sok kérdésre: keresd meg, válaszd ki, tedd párba, állítsd sorba, találd meg! Válaszd ki, melyikben van pl. piros….. szín?  Szélén vagy a közepén van a fogója? Találsz-e olyan forgókat, melyekben ugyanazok a színek vannak, csak máshol? Válaszd ki melyikben nincs pl. piros, melyik olyan, mint egy virág, levél, tó halacskával!

Ez a játék sokoldalúan fejleszti a gyerekek:

  • térbeli ismereteit: kívül-belül-középen, kiemelkedik, alábújik;
  • finom motorikáját: pörgetés, mozgás, sebesség;
  • koncentrációját: jobbra-balra (a két pörgő egymástól is átveheti a mozgást, ha menet közben találkoznak, mint a fogaskerék);
  • időérzékét: sebesség, lassulás
  • színek ismeretét: alapszínek, árnyalatok, ellentétpárok (komplementerek) , fényes, matt;
  • színszimbolika ismereteit: tűz, víz, virág, levél, kristály, aranyhal, tó;
  • megelevenítési készségét: mint hegy, vagy völgy, barlang, tó;
  • kreativitását: játékszabályok kitalálása….. csoportosítás, sorolás, körök kialakítása….

Ez a felajánlás bizonyítja, hogy a művészi alkotások mellett a gyerekek szeretete, a játékra nevelés és tapasztalatszerzés megtanítása is fontos szerepet játszik Orient Enikő életében, aki Arany Tulipán-díjas origami-művész. A több doboznyi, játék elkészítése nem kis időt és energiát igényelt, de egy percig sem volt kétséges a Művésznő számára, hogy valamivel kedveskedjen az óvoda kis lakóinak. Nem is kell mondani, hogy az ajándéknak nagy sikere volt a csöppségek körében.

Orient Enikő – origamai pörgettyűk és angyalka

Ezt a finom formára nevelést – a Házat – Hazát Alapítvány felkérésére a Művésznő Karácsonykor is folytatta. Kis és nagy őrző – angyalkákat hajtogatott ajándékba a gyermekeknek. A kicsik hazavihették, hogy otthon is legyen angyalkájuk, a nagyalakút pedig az óvodát helyettesítő két osztályteremben felállított karácsonyfára helyezték a nagyon kreatív óvónők.

Már mind két kézzel megy ám!!!
Origami pörgettyűk – Házat – Hazát Alapítvány ajándékai – Orient Enikő alkotásai

Megismerve a textilművésznő különleges munkáit egyfolytában azon tűnődtem, hogy miért nem díszítenek több középületet, otthont ilyen egyedi művészi alkotások? Remélem e cikk elolvasása után többen felkeresik Orient Enikő face book oldalát. Kapcsolatot az eniko.orient@gmail.com e-mail címen vehetnek fel a Művésznővel, és itt megrendelhetik meg munkásságát bemutató könyvét, melynek címe egyszerűen: Orient Enikő textilművész, de felvehetik a kapcsolatot a Házat – Hazát Alapítvánnyal is.

Ács Klára

Házat-Hazát Alapítvány
Weboldal: www.hazathazat.hu | www.hazathazat.com
Videóink: youtube.com/hazathazat
Facebook: Facebook.com/konnyuszerkezeteshaz
Google+: Házat-Hazát

Hozzászólás

hozzászólás

MEGOSZTÁS
Előző cikkNagycsalád és karrier
Következő cikk13,1 százalékkal nőttek júliusban a bruttó átlagkeresetek
Ács Klára – népművelő-könyvtáros/újságíró 25 éve dolgozom a média különböző területein, elsősorban a nyomtatott sajtó területén, de négy évet töltöttem szerkesztő-műsorvezetőként több kereskedelmi televíziónál, valamint dolgoztam, mint tanácsadó és szövegíróként is. Fő területem a divat, mivel 25 évig dolgoztam a Magyar Divat Intézetben, ahol két nyelven (francia, német) fordítottam trendanyagokat és szerkesztettem, illetve állítottam össze információs és tájékoztató kiadványokat. A divat mellett kedvenc témáim az építészet, a belsőépítészet és a lakberendezés, amit a Középülettervező Vállalatnál műszaki könyvtárosként eltöltött éveimnek köszönhetek. A Magyar Divat Szövetségnek alapító tagja vagyok, emellett tagja vagyok a Magyar Újságírók Szövetségének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

tizenhét − nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .