Örömünnep! Zöld utat kapott és elkezdődött a kárpátaljai badalói óvoda építése.

0
1977
Badalói óvoda építés

November 17 –én jött az örömteli hír: megérkezett az építési engedély az ukrán hatóságoktól és elindulhat a badalói Margaréta óvoda építése.  

Elkezdték a tereprendezést, majd alapásás és azután öntik a beton alapot. Az eredeti tervek szerint az óvodának karácsonyra ugyan készen kellett volna állni, de mint az lenni szokott, a bürokrácia, az országhatárok itt is beleszóltak a dolgok menetébe. De nem baj, a lényeg, hogy elkezdődött az építkezés, és a badalói csöppségek jövő év nyár elején mégiscsak birtokba vehetik a Házat – Hazát Alapítvány építésze, Callmeyer László és Marthi Zsuzsanna tervei alapján épült óvodát, ha azt a tervet hagyták jóvá az ukrán hatóságok. 

Nem hiába fáradozott a Házat – Hazát Alapítvány igazgatója Lőrincz Kálmán és párja, dr. Máthé Gizella, családkiválasztó tanács elnök asszonya, Badaló polgármestere Szalai Imre és Badaló energikus Jegyző asszonya Margitka. A polgármester meleg szavakkal köszönte meg a projekt két „motorjának” kitartó szervező és támogató munkáját:

„Köszönöm Nektek mindnyájatoknak a kitartást mellettünk, a bíztatást és azt, hogy végig mellettünk voltatok, vagytok és bizonyára lesztek a jövőben is. Nagy-nagy tisztelettel és szeretettel, Imre!” 

Bizony kellett a kitartás és biztatás, hiszen a történet 2 és fél éve kezdődött. Akkor jött a segítségkérés Badalóról, a magyar határtól 6 km – re, a beregszászi járásban fekvő, 1700 lelket számláló kis településről. A hírt a kis falu óvodájának szomorú állapotáról prof. Dr. Papp Lajos szívsebész hozta: az óvoda falai megroggyantak, a falak repedeznek, egyszóval életveszélyessé vált az épület az évenként elvégzett kisebb – nagyobb javítások ellenére. Az épület állapota olyan rossz volt, hogy felújítás szóba sem jöhetett. Egy megoldás maradt: új óvoda építése. Ez azonban nagyon sok pénz, különösen egy ilyen kis település számára, mely forrásai még az óvoda fenntartásához sem elegendőek.

Repedezett falú életveszélyessé nyilvánított óvoda képe

Elsőként a helyi önkormányzat és az iskola részéről érkezett segítség. Szalai Imre polgármester megpróbált minden követ megmozgatni, hogy anyagi erőforráshoz jusson, de az ukrajnai háborús helyzet miatt nem járt sikerrel.

Kétségtelen, hogy külső segítségre van szükség. Ekkor lépett színre prof. dr. Papp Lajos szívsebész és hozta a hírt Badalóról, elhatározva, hogy megoldást keres a problémára. Mivel ismerte a Házat – Hazát Alapítvány tevékenységét és Lőrincz Kálmánt, az alapítvány igazgatóját, tudta, hogy nála nem fog süket fülekre találni. És jól gondolta.

A Házat –Hazát Alapítvány bekapcsolódik az óvoda építésének szervezésébe, bonyolításába, adomány-gyűjtésbe.

Az alapítvány természetesen kész volt a segítségnyújtásra. Felvállalta a projekt menedzselését – 2015 júniusától, amikor Budapestre jött Badaló polgármestere és személyesen kérte fel az alapítványt e munkára, Prof. dr. Papp Lajos ajánlására – és ettől kezdve felgyorsultak az események.

Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke az első szóra elvállalta az egyik fővédnöki szerepet és ugyanígy tett Schmitt Pál, volt köztársasági elnök úr is, aki mindezt megtoldotta egy komoly magánadománnyal. Callmeyer László és felesége Marthi Zsuzsa neves építész és tájépítő páros felvállalta alapítványunk felkérésére, hogy elkészítik a terveket és hamarosan megszületett egy ragyogó letisztult vonalvezetésű, elegáns, funkcionális, a bővítés lehetőségét is magába foglaló, tájba illő óvoda épület illetve annak makettje, amiknek a finanszírozására Schmitt Pál adománya nyújtott forrást.

Badalói óvoda makettje

A már rendelkezésre álló telkek mellett szépen gyűltek az adományok is, de az építkezés teljes összegéhez még további adományokra lenne szükség. A támogatók között helyi vállalkozók, magyarországi kistelepülések önkormányzatai, kisközösségek, vidám tettre kész fiatalok munka felajánlása, és mint lenni szokott sok „kis” ember néhány ezer forintos adományai szerepelnek.

Házat Hazát Alapítvány hagyományos és on-line felhívására történtek felajánlások már az első percekben. Az alapítvány megbízásából Orient Enikő Arany-tulipán díjas textil és origami művész papír búgócsigákat és röptethető madarakat készített és küldött karácsonyi ajándékba a badalói Margaréta-óvoda csöppségeinek.

Orient Enikő: röppentyűk

Oroszné Margó saját készítésű horgolt angyalkákat ajánlott fel, melyek a badalói óvodások karácsonyfáját díszítették. Erdei Babett, érettségi előtt álló diák, az Alapítványnál dolgozta le kötelező 50 óra közösségi/kaláka munkáját. Ennek keretében a regisztráció vezetésével segített az alapítványnak a 2016. januárban rendezett sajtótájékoztatón, a Gellért Szálló Tea – szalonjában, amit ingyenesen bocsájtottak az alapítvány rendelkezésére, ezzel is segítve a badalói óvodaépítést.

Horgolt angyalkák

Sokat lendített a támogatók és a pénzgyűjtés ügyén a 2016 január 14.- én a Házat Hazát Alapítvány sajtótájékoztatója, melyen a prominens vendégeken kívül több sajtóorgánum képviselője is megjelent. Lőrincz Kálmán a 25 év alatt elért eredményekről szóló beszámolója és a támogatók bemutatkozása után körbe járt adománygyűjtő zsákjával, melyben ugyancsak szép summa jött össze. De ha már itt tartunk érdemes név szerint is megemlékezni – a teljesség igénye nélkül – a támogatókról.

Sajtótájékoztató a Gellért Szállóban

Schmitt Pál volt köztársasági elnök úrról már szó esett. De jelentős pénzügyi támogatást nyújtott  a Kárpátaljáért felelős Kormányhivatal, Budapest Fővárosi Önkormányzata, a Váci Egyházmegye, prof. Dr. Papp Lajos és Bethlen Farkas, Verőce volt polgármestere. További támogatásokat ajánlott fel  több település, mint: Mór, Kisvárda, Erdőkürt, Gödöllő, Alsómocsolád polgármestere.

Az adományozók sorát lehetne folytatni, hiszen a kisebb – nagyobb felajánlások azóta is folyamatosan érkeznek a jóakaratú emberektől.

A Házat – Hazát Alapítvány szlogenje: „Segíts, hogy segíthessünk”

jól láthatóan nem hagyta érintetlenül a szíveket. A maga tehetségéhez mérten sokan adakoztak a határon túli, nehéz sorban élő magyarok új óvodájának megépítéséhez.

Örömteli és megható volt 2016. április 8 – án Badalón megtartott ünnepélyes alapkőletétel és faültetés. (Erről az eseményről egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk). Röviden csak annyit, hogy az ünnepségen szem nem maradt szárazon!

Nemzetközi Jótékonysági Szeretet Napok

Az alapkő-letételi ünnepség után a munka, az adománygyűjtés nem állt le, ma már főleg on-line folytatódik.

Egy következő emlékezetes akciója volt, mely jelenleg is működik – a Nemzetközi Jótékonysági Szeretet Napok meghirdetése, melynek nyitó eseménye 2016. szeptember 11. én vasárnap, a Váci Székesegyházban Beer Miklós Püspök Atya celebrálta 10 órai szentmiséje volt, egybekötve a Páneurópai ünnepségekkel.  A Püspök Atya egyházmegyéjének 385 templomában ezen a napon hirdették meg a

„TUDNI, HINNI, TENNI, a SZERETET és az ÖSSZEFOGÁS”

jótékony erejét és az aznapi perselypénzt a badalói óvoda javára ajánlották fel.

Ünneplők a Váci Székesegyház előtt

 

Hol tart ma a badalói óvodaépítés ügye?

Mint azt cikkünk elején jeleztük az építkezés – 2017. november közepén -beindult, de korántsem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni a karosszékben.

Természetesen tovább folyik az adományok gyűjtése és amikor az idő engedi akkor hazai és kárpátaljaiak körében kalákamunka szervezése. Igen fontos, hogy mielőbb elkészüljön az óvoda, hogy a határon túl élő magyar gyermekek megőrizzék anyanyelvüket.

Lőrincz Kálmán és az adományok

Záró gondolatként álljon itt Szilágyi Károly a badalói óvodaépítésével kapcsolatos cikkéből egy rövid részlet:

„Az nem lehet, hogy Isten ne legyen ott ezen az építkezésen. Közel is van hozzá Badaló – a háta mögött -, neki tetsző ügyről is van szó – kisebbségi sorban élő gyermekek neveléséről, sok kiváló ember összefogásáról, a segítségnyújtás ritka példájáról…”

Ács Klára

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

15 − 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .