Rovarirtóval szennyeződhettek, ezért levette a német boltjai polcairól a tojásokat az Aldi

0
156

A tesztek eredményei szerint egy fipronil hatóanyagú rovarirtószer nyomait lehetett felfedezni a Hollandiából származó tojások egy részén – a szóban forgó inszekticid az emberek esetében a vesét, a májat, illetve a pajzsmirigyet is károsíthatja.

A tojásokra azért kerülhetett a rovarirtószerből, mert a tyúkok esetében a tetvességet fipronil hatóanyagú szerrel kezelhették.

Egy német tisztviselő szerint akár 10 millió, a mérgező anyaggal szennyeződött tojást is eladhattak már Németországban.

Alsó-Szászország mezőgazdasági minisztere, Christian Meyer pedig egy helyi televíziócsatornának azt nyilatkozta, hogy a gyermekek esetében már kockázatot jelenthet az, ha az érintett tojásokból egy nap legalább kettőt elfogyasztanak.

Megközelítőleg 180 holland baromfitelepet ideiglenesen lezártak az elmúlt napokban, míg a vizsgálatok folynak. Eközben több európai áruházlánc is felfüggesztette az érintett tojások terjesztését. A Németországban 4 ezer áruházat működtető Aldi azonban az első, amely elővigyázatosságból minden tojás eladását felfüggesztette.

„Ez csupán elővigyázatosság, nincs okunk azt feltételezni, hogy bármiféle egészségügyi kockázat fennáll” – szögezte le az áruházlánc a közleményében.

A BBC-nek az Aldi UK szóvivője elmondta, hogy Nagy-Britanniában csak ott előállított tojást árusítanak, így azokat nem érinti az esetleges szennyeződés kockázata. 

Az Aldi az MTI-t arról tájékoztatta, hogy 124 magyarországi üzletében szintén csak belföldi forrásból származó tojás kapható, így a németországi termékvisszahívás nem érinti az Aldi Magyarországot. A tojásbeszállítók nyilatkozata alapján egyikük sem használ olyan szereket, amelyek Fipronilt tartalmaznak – közölte az áruházlánc.

A Reuters jelentései szerint a nyomozók úgy vélik, a baromfitartó helyek fertőtlenítéséhez használt szennyezett tisztítószerekből eredeztethető a tojások szennyeződése. Előfordulhat az is, hogy a fipronilt szándékosan keverték egy másik inszekticidhez, hogy ezzel növeljék a hatékonyságát.

Hollandia Európában a második legnagyobb tojásexportőr, sőt, világszinten is a legtöbb tojást exportálók közé tartozik. Az évente az országban termelt 10 milliárd tojásnak mintegy 65 százalékát exportálják.

A Nébih azt közölte, hogy Magyarország nem érintett a holland tojásbotrányban.

forrás:eloben.hu
11-3 gazdaság – kereskedelem

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

15 − 11 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..