Ötödével kap több bért egy betanított munkás, mint egy éve

0
258

A tájékoztatás szerint a Trenkwalder első negyedévi, mintegy 7 ezer munkavállaló béradatait feldolgozó elemzéséből kiderül, hogy az év eleje óta 7,6 százalékkal, egy éves időtávban pedig 14,5 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.

A növekedés a betanított munkát végzők esetében jelentősebb volt, éves szinten csaknem elérte a 22 százalékot.

A fizikai dolgozók körében egy év alatt 760-ról 870 forintra emelkedett az átlagos órabér, ezen belül a szakmunkások átlagbére 9,5 százalékkal 812 forintról 889 forintra emelkedett, míg a betanított munkát végző dolgozók a tavalyi első negyedévi 701 forint átlag órabére 21,8 százalékkal 854 forintra emelkedett – írják a közös közleményben.

Az órabérek között jelentős eltérés van régiók szerint, míg a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön 770-800 forint közötti átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Nyugat-Dunántúlon 910, míg Közép-Magyarországon 960 forint körül alakul.

Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte: a fizikai órabérek növekedése csak részben köszönhető a minimálbér 15 százalékos idei emelésének, egyre szélesebb körben jelent problémát a munkaerőhiány, ezért a munkáltatóknak a jobb munkalehetőségekkel rendelkező régiókban csak akkor van esélyük megszerezni, megtartani a fizikai dolgozókat, ha beszállnak a bérversenybe.

Különösen a legalacsonyabb végzettségűekért folyik most a küzdelem, amit az is mutat, hogy a betanított munkakörök átlagos órabére az egy évvel korábbi 14 százalék helyett már csak kevesebb mint 10 százalékkal marad el a szakmunkásokétól – hívja fel a figyelmet a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

A BDO Magyarország ugyanerre az időszakra több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta.

Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2016 első negyedévéhez képest átlagosan 3,7 százalék, az év elejéhez viszonyítva 1,2 százalék volt.

Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere a közleményben rámutatott: az adatokból látszik, hogy a középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak fizetésemelési üteme az elmúlt évben jelentősen elmaradt az alacsonyabb besorolású fizikai munkavállalókétól, gyakorlatilag az inflációkövetésre szorítkozott.

Forrás: MTI

forrás:eloben.hu
11-3 gazdaság – kereskedelem

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

tizenhét + 20 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .