Nyugdíjprémium és korrekció: Ennyi pluszpénzre számíthatnak novemberben az érintettek

0
147

Idén először kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok – a lehetőség 2009 óta él, akkor a Bajnai Gondon vezette válságkormány a 13. havi nyugdíj helyett vezette be, ám azóta nem volt példa arra, hogy ilyet fizettek volna – írta a hvg.hu. Ennek oka az igen szigorú feltételekben keresendő, ugyanis legalább 3,5 százalékos gazdasági növekedésre van szükség túlköltekezés nélkül, mivel előírás, hogy nem nőhet meg a hiány az eredeti tervhez képest.

Azok kaphatnak nyugdíjprémiumot, akik az előző évben már részesültek nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban részesülnek – az ideiglenes özvegyi nyugdíj kivételével –, illetve egyéb nyugellátásban részesülnek – a rehabilitációs járadék kivételével.

Az összeg kiszámolása úgy történik, hogy a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének mértékéből kivonnak 3,5 százalékpontot, s az így kapott, 4-nél nem magasabb számot megszorozzák a nyugellátás összegének 25 százalékával, de legfeljebb 20 ezer forinttal.

Az idei növekedés a tavalyi szavazáskor még csak 3,5 volt, de júniusban a kabinet javaslatára az Országgyűlés 4,1 százalékra emelte – így tehát a maximális juttatás 12 ezer forint. (Ugyanis a fenti képlet alapján a 20 ezerret 0,6-tal kell szorozni.)

A nyugdíjasok nagy része számíthat erre, ugyanis a nyugellátás átlagos szintje 121 ezer forint körül van, így 80 ezer forintos nyugdíj felett már mindenki ezt az összeget kapja – az alatt pedig a nyugdíj negyedét kell 0,6-tal szorozni.

A nyugdíjprémium mellett januárig visszamenőleg nyugdíjkorrekciót is kapnak novemberben a nyugdíjasok, amit az tett indokolttá, hogy az infláció meghaladja a nyugdíjemelés mértékét. Akkor várható egy összegben a kifizetés, ha a különbség egy százalékpont alatt marad.

A nyugdíjas infláció első nyolc havi értékét kell figyelembe venni, ami a KSH adatai szerint 2,6 százalék – ez pontosan egy százalékponttal több az 1,6 százalékos nyugdíjemelésnél. Így tehát 121 ezer forintos átlagnyugdíj esetén 13 310 forint várható.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy lesz nyugdíjprémium 2017 novemberében. Ekkor elmondta azt is, hogy a következő hónapok gazdasági adatainak függvényében elképzelhető, hogy az érintettek Erzsébet-utalványt is kaphatnak.

Később kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, korrekció és prémium biztosan lesz, de az Erzsébet-utalvány esetében egyelőre nem tudni, hogy számíthatnak-e arra az érintettek.

forrás:eloben.hu
11-3 gazdaság – kereskedelem

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

2 × egy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..