Kétéves futamidejű lakossági állampapírt bocsátottak ki

0
219

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a 2012-ben elindított lakossági programnak köszönhetően az emberek kezében lévő állampapírok állománya folyamatosan bővül. A háztartások megtakarításain belül 2012-höz képest 2,4 százalékról  9,4 százalékra emelkedett az állampapírok részaránya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a háztartások összes új megtakarításának a fele az állampapír-állományt növelte – mondta a miniszter. A lakosság tehát nem csupán megújítja a lejáró állampapír-befektetéseit, hanem növeli is azok mértékét – tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte: a kormány egyik legfontosabb célja teljesült azzal, hogy a hazai adósságfinanszírozáson belül a lakossági állampapír-vásárlások jelentősen növekedtek. Ennek köszönhetően nemcsak stabilabbá vált a magyar adósságfinanszírozás, és jelentősen csökkent annak devizaaránya is, hanem a kifizetett kamatok jelentős része az országban maradt.

A Kétéves Állampapírt a Magyar Államkincstár mellett kilenc kereskedelmi bank és több befektetési szolgáltató is értékesíti. Kincstári számlavezetésnél nincs forgalmazói kockázat sem, hiszen a forgalmazó Magyar Államkincstár költségvetési szerv – ismertette a miniszter.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

forrás:eloben.hu
11-3 gazdaság – kereskedelem

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

12 + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .