Innovatív mezőgazdasági feldolgozóüzemet avattak Nagytarcsán

0
170

Az uniós előírásoknak megfelelő levesporokat, ételízesítőket, fűszereket, innovatív adalékanyagokat készítő üzemet adtak át Nagytarcsán pénteken. Az Innovofoods Zrt. új üzeme csomagoló részleggel is rendelkezik. Az üzem műszakonként 10 tonna keverék előállítására alkalmas, percenként 120 csomagot állít elő. A beruházás 500 millió forintba került, amellyel 30 új munkahelyet teremtettek. A közeli tervek között szerepel egy Szabolcs-Szatmár Bereg megyei alapanyag-feldolgozó üzem megépítése is, őszi megnyitással. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat 2016-ban – magyar befektetők és termékfeldolgozó szakemberek részvételével – azért jött létre, hogy az élelmiszeripari termékek feldolgozásában globális szereplővé tudjon válni.

Olyan beruházásról és olyan termékről van szó, amely minden tekintetében magyar, olyan fejlesztés, amely Magyarországon fellelhető elemekből volt összeállítható – mondta avatóbeszédében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Hangsúlyozta, hogy a magyar vidék jövője nem a nagytáblás, extenzív gazdálkodásban keresendő. Bár Magyarország kukoricanagyhatalom, Európa legnagyobb kukoricatermelője, a vidék, a nemzet jövőjét mégis inkább az intenzív termelékenységű, magas hozzáadott értéket tartalmazó, feldolgozott termékek előállítása jelentheti. Rámutatott, ez a beruházás minden elemében tükrözi a kormány azon törekvését, hogy mely irányba kell haladni. Vissza kell térni azokhoz a mezőgazdaságtörténeti hagyományokhoz, amelyek ezer éven keresztül biztosították az ország megélhetését, s a mezőgazdasági kultúrán keresztül az ország gazdaságának alapját adták.

Merczel Tibor vezérigazgató

Az államtitkár kiemelte, ezt a kultúrát a birtokstruktúra átrendeződése, a korábbi színvonalas feldolgozóipar leépülése veszélybe sodorta. Az ilyen nagytarcsaihoz hasonló beruházások fogják a magyar mezőgazdaságot, s a nemzetgazdaságot is a jelenlegi helyzetéből előre mozdítani. Ilyen beruházások révén fog megtermelődni az az érték, ami egyébként az országban megtalálható, csak le kell érte hajolni – szögezte le Magyar Levente.

Aláhúzta, az állami segítség nélkül megvalósult fejlesztés a magyar mezőgazdasági hagyományokhoz nyúlik vissza, a magyar termékeket pedig eljuttatják a külpiacokra. Mint mondta, a hasonló beruházások teszik versenyképessé a mezőgazdaságot, és a gazdaság egészét is.

Merczel Tibor, az Innovofoods Zrt. vezérigazgatója kiemelte, több évtizedes szakmai gyakorlat és tapasztalat van a cég szakembergárdája mögött, amelyet most még hatékonyabban, innovatívabban fognak felhasználni. A cég voltaképpen egy vertikális integrációt megvalósító nagyvállalat, amely kihasználja a magyar mezőgazdaság kivételesen jó adottságait, ötvözve a magyar emberekben meglévő újító, minden nehézséget leküzdeni képes túlélési tulajdonságaival.

Néhány szó a termékekről. Lehet, hogy különösen hat a következő megállapítás, de a cég hús- és májgombócleveseiben például valódi hús van, mindamellett, hogy ezek is csökkentet só- és nátiumtartalommal készülnek. Akárcsak a krémlevesek, amelyek mesterséges színezőktől és ízfokozóktól mentesek, továbbá E-számokat sem tartalmaznak. Szintén a minőséget javítja, hogy a társaság a zöldségporokat saját maga őrli, így nem kerülhetnek a zacskókba ismeretlen eredetű és tartalmú kiegészítő anyagok. Az ételízesítők is a mai kor követelményeinek megfelelően tartalmazzák az alapanyagokat, szintén kevesebb sóval. Kedvcsinálónak még jelezzük, hogy az édestermékek között vannak cappuccinók, forrócsokik, pudingok és édeskrémlevesek, szintén az egészséges élelmiszerekre jellemző tulajdonságokkal és olyan ízvilággal, amit kedvelnek mind a magyar vásárlók, mind pedig a nemzetközi piacok fogyasztói.

Üzemlátogatás

forrás:ecoblogstar.blogstar.hu
11-2 gazdaság – kereskedelem

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

kettő × négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .