Egyre kevesebb hazai karfiollal, brokkolival és kelkáposztával találkozhatunk

0
127

Emelkedett a hazai boltokban a brokkoli és a kelkáposzta ára is: a karfiol kilójáért 400-500 forintot kellett fizetni a múlt héten, miközben tavaly az év azonos idejében 300-400 forint körül alakultak az árak – írja a Magyar Idők. Drágább lett a brokkoli is, és a kelkáposzta ára is „jócskán megemelkedett”.

Mindennek a lap szerint a szerényebb termés áll a hátterében. Ledó Ferenctől, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnökétől megtudták, hogy ebben az évben a gazdálkodók munkáját a kánikula mellett egy kártevő, nevezetesen az üvegházi molytetű is megnehezítette.

A hazánkban az elmúlt években meglehetősen elszaporodott üvegházi molytetű elsősorban a kelkáposztát és a karfiolt károsítja, de a brokkoliban is jelentős kárt tehet, a termelők pedig nem tudnak védekezni ellene.

„Nincs olyan szer a piacon, amely egyszerre tudná hatékonyan távol tartani a rovart és biztosítani az élelmiszer-biztonsági kritériumok betartását, vagyis hogy a növényt a termelők eladhassák” – mondta Ledó Ferenc.

Még a fentebb ismertetettnél is jelentősebb problémát jelent azonban a klimatikus viszonyok kedvezőtlenebbé válása. A FruitVeb elnöke szerint ma már nagyon nehéz Magyarországon minőségi kelkáposztát, karfiolt, illetve brokkolit termelni.

Ledó Ferenc szerint az jelenti a legnagyobb bajt, hogy miközben a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvös időjárás, hazánkban nyáron még éjszaka sem hűl 17-18 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

Amint azt Ledó Ferenc ismertette, az elmúlt években a termőterület is jelentősen csökkent az érintett növények esetében – méghozzá 2010 óta

  • a kelkáposzta esetében a korábbi 550 hektárról 250-300 hektárra,
  • a karfiol és brokkoli esetében pedig 1100 hektárról megközelítőleg 600 hektárra.

A szakember ugyanakkor megjegyezte, miközben a termőterület 40 százalékkal csökkent, a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal lett kevesebb. Hozzátette viszont, hogy a fogyasztás növekedése és a hazai termelés csökkenése miatt egyre több importra van szükség.

forrás:eloben.hu
11-3 gazdaság – kereskedelem

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

tíz + tizennyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .