Eddigi legeredményesebb évét zárta a GRÁNIT Bank 2016-ban

0
180

A lakossági és a vállalati ügyfelek számára egyaránt jó hírekkel szolgált a GRÁNIT Bank pénteki közgyűlése. A pénzügyi innovációk és a hitelezés látványos növekedést eredményezett 2016-ban a GRÁNIT Bank számára.

Rekord mértékű, több, mint 88 százalékos hitelállomány bővülésről és 71 százalékos adózás előtti eredménynövekedésről számolt be a GRÁNIT Bank Zrt. vezetése a március 31-én tartott közgyűlésen. Az előző évhez képest másfélszeresére növekvő, 228 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel és 240 millió forint adózás előtti eredménnyel, eddigi legeredményesebb évét zárta 2016-ban a bank. A részvényesek 1,12 milliárd forint tőkeemelésről, munkavállalói részvényprogramról, valamint az eredmény tartalékba helyezéséről is döntöttek a hitelintézet közgyűlésén.

A 2016-ra tervezett 180 milliárd forintot jelentősen meghaladva, 228 milliárd forint fölötti mérlegfőösszeggel zárta az elmúlt évet a GRÁNIT Bank Zrt. miközben nyeresége is 240 millió forintra nőtt az előző évi 140 millió forinthoz viszonyítva. „Elismerésre méltó a GRÁNIT Bank fejlődése és eredményei, az állam a piaci befektetői elvnek megfelelő, jó befektetést valósított meg” – emelte ki a bank közgyűlésén a magyar állam, mint a legnagyobb kisebbségi tulajdonos képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. „A GRÁNIT Bank 228 milliárd forint fölötti mérlegfőösszege több, mint harmincszoros bővülést, éves átlagban 70 százalékos növekedést jelent a bank 2010-es májusi indulása óta, ami nemzetközi mértékkel mérve is jelentős teljesítmény” – hangsúlyozta a közgyűlésen Hegedüs Éva a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. 2016 végén a bank hitelállománya meghaladta a 100 milliárd forintot, amely közel kétszerese az előző év végi értéknek. A hitelintézet betétállománya egy év alatt 55 százalékkal nőtt és meghaladta a 176 milliárd forintot, az ügyfélszám jelentősen bővült, több mint 30 ezer ügyfélszámlát kezel a bank.

A digitális üzleti modell alapján, elsősorban elektronikus csatornákon szolgáltató hitelintézet immár harmadik üzleti évét zárja nyereséggel, miután a 2010-es alapítását követően már a negyedik évben profittermelővé vált, lényegesen hamarabb, mint ami egy új induló bank esetében a nemzetközi benchmark alapján elvárható.

A kedvező eredmény elsősorban a kiváló minőségű portfóliónak (99,8 százalék feletti a problémamentes állomány) és a költséghatékony üzleti modellnek köszönhető. A GRÁNIT Bank 1 százalékos eszközarányos költségmutatója (működési költség/mérlegfőösszeg) lényegesen kedvezőbb a bankrendszer 2,0 százalékos átlagánál, ami lehetővé teszi az ügyfelek részére a tartósan kedvező kondíciók biztosítását, a részvényesi érték tartós növelése mellett.

A GRÁNIT Bank stratégiájának kulcseleme a vállalati és lakossági ügyfelek számára érthető, ugyanakkor magas színvonalú, innovatív és értékálló pénzügyi szolgáltatások nyújtása, testreszabott megoldásokkal és továbbra is az elektronikus csatornákon keresztül történő kiszolgálásra helyezi a fókuszt.

 Tőkeemelés és munkavállalói részvény program

 A GRÁNIT Bank közgyűlése elfogadta az igazgatóság 2016-ról szóló beszámolóját, üzleti jelentését és döntött új részvények kibocsátásáról is. A kedvező eredmények alapján a Pannónia Nyugdíjpénztár és az MKB Nyugdíjpénztár együttesen 1,12 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre. A GRÁNIT Bank munkavállalói résztulajdonosi programot (MRP) indított, amelynek legfontosabb célja, hogy a munkavállalókat még jobban motiválja a részvényesi érték növelésében. Az MRP szervezet közel 15 százalékos tulajdonosa lesz a Banknak. A tőkeemelések eredményeként a bank saját tőkéje 10,5 milliárdról 13 milliárd forintra emelkedik. Ezzel a hazai magánbefektetők tulajdoni része tovább nőtt.

 Sikeres a GRÁNIT Bank Európában elsőként bevezetett újgenerációs mobilfizetése

 A GRÁNIT Bank digitális újdonságokra fogékony ügyfelei körében sikeres a tavaly szeptemberben, – Európában elsőként – a Mastercard nemzetközi fejlesztési csapatával való együttműködésben – bevezetett újgenerációs banki mobiltárca, a GRÁNIT Pay, amellyel a bankkártya néhány másodperc alatt digitalizálható és attól kezdve az NFC képes androidos telefonnal lehet fizetni az érintéses fizetésre alkalmas POS terminálokon. A már digitalizált több ezer bankkártyával elvégzett érintéses mobilfizetési tranzakciók száma meghaladja a 40 ezret.

A GRÁNIT Bank fejlődését számos díj is elismeri. 2016-ban a „Mastercard – év bankja” versenyen összesen hat kategóriában szerzett dobogós helyet. A független zsűri az „Év leginnovatívabb bankja” címmel ismerte el az eredményeket, valamint az „Év lakossági számlacsomagja” kategóriában is első helyezést ért el a pénzintézet. A Mastercard által indított internetes szavazás alapján pedig a második helyen végzett „A legrokonszenvesebb bank” kategóriában.

 További növekedés és innováció a 2017-es tervekben

 A GRÁNIT Bank 2017-ben folytatja stratégiájának megvalósítását és a bankrendszer átlagát lényegesen meghaladó növekedést tervezve, további innovatív szolgáltatásokat kíván bevezetni a piacra. Élen kíván járni továbbra is a pénzintézet a digitális banki megoldások piaci elterjesztésében, és folyamatosan olyan új szolgáltatások fejlesztésén dolgozik, amelyek a pénzügyek intézését kényelmesebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá teszik.

forrás:ecoblogstar.blogstar.hu
11-2 gazdaság – kereskedelem

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

tizenkilenc − tizennégy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .