Eddig nem tapasztal nagyságú beruházás-bővülés

0
173

1033 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon 2017 első negyedéve során, amelynek eredményeként éves összevetésben több, mint 34 százalékkal bővültek a beruházások. Ilyen dinamikus növekedést a rendelkezésre álló beruházási adatokban korábban még sosem regisztráltak – kommentálta Varga Mihály a KSH által közzétett legfrissebb adatokat.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint mindez alátámasztja, hogy a magyar gazdaság egy stabil és kiegyensúlyozott pályán halad, ami a következő években tartósan 4 százalék körüli gazdasági növekedést tesz lehetővé.

A tárcavezető szerint a beruházások lendületét jól mutatja, hogy a tavalyi negyedik negyedévhez képest is nagymértékű, 7,4 százalékos növekedést regisztráltak az első negyedévben. Mindezek eredményeként az első negyedéves, 4,1 százalékos gazdasági növekedéshez is számottevően járulhattak hozzá a beruházások, amelyek bővülését az Otthonteremtési Program, a novemberi hatéves bér- és járulékcsökkentési megállapodás és az uniós források hatékony felhasználása is segítette.

Varga Mihály kiemelte: 19 ágazat közül 17-ben dinamikusan nőttek a beruházások az első negyedévben, és különösen kedvező, hogy a feldolgozóipar beruházási aktivitása több, mint 32 százalékkal emelkedett. Az adatokat elemezve kitért arra is, hogy a mezőgazdasági ágazat fejlesztései éves összevetésben 46 százalékkal nőttek, az oktatásban 53 százalékkal, a kereskedelemben 32 százalékkal, a szálláshely-vendéglátásban a szállodaépítések és felújítások révén 38 százalékkal, a művészet- szabadidő ágazatban pedig a versenysporthoz kötődő fejlesztéseknek köszönhetően 31 százalékkal emelkedtek a beruházások az első negyedévben. Külön örvendetes, hogy a hagyományosan jól teljesítő ágazatok mellett a gyógyszer- és az élelmiszeripari vállalatok beruházásai is nőttek – jegyezte meg a tárcavezető.

A miniszter elmondta: a rekordmértékű bővülés nem csak az idei évre nézve, hanem középtávon is megerősíti a kedvező gazdasági kilátásokat, ugyanis a fejlesztések a kapacitások kiépülése után, a termelés beindulását követően is támogatják majd a növekedést.

Horváth K. József

http://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/38834/pics/lead_800x600.jpg

Eddig nem tapasztal nagyságú beruházás-bővülés

34 százalék bővülés,beruházások,Varga Mihály

forrás:ecoblogstar.blogstar.hu
11-2 gazdaság – kereskedelem

Hozzászólás

hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

tizenegy + öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .